Wij kregen een kachel

In Emmen hadden wij altijd al een houtkachel maar dit was een open haard. Dit betekent dat je heel hoog moet stokken om het vuur daarin aan te houden. Dat wou dus niet echt. Heel af en toe legden wij daar een samengeperst blok hout op. Deze branden bijna zonder zuurstof.

2012-11-05-18.52.41.jpg

Maar dat was gewoon voor de fun. Wij hadden voor onze nieuwe huis direct besloten dat we een houtkachel wouden om de energierekening te verkleinen. We wisten ook al gelijk welke we wouden. De Jacobus, deze vonden we mooi en aangezien we een open systeem kenden en ons deze niet beviel kwam er sowieso een gesloten systeem. Ook wel handig aangezien er een kleine opkomst was!

IMG_8035

In maart werd de kachel geplaatst. En we vonden het heerlijk. De warmte die ervan afkomt is gewoon niet te vergelijken met een centrale verwarming. Ook lijkt het ook nog eens mooi. Martin moest nog wel even leren temperen want hij gooide ’s avonds hout op het vuur en niet veel later ben ik met pip naar buiten gevlucht en heb ik Martin geïnstrueerd dat hij maar moest zorgen dat het kouder werd. Het was namelijk 30 graden in huis pfff!

IMG_7955

Een jaar later hebben wij de afrekening binnen gekregen en zijn wij helemaal tevreden! We hebben zo’n 70% bespaart op onze gas rekening die wij in ons vorige huis hadden. Ook al wel verstokken wij tussen de 14 en 16 kub hout dan nog besparen we flink. Ook merken wij dat wij allebei minder hoofdpijn hebben en zo gauw als we in een huis komen die verwarmt wordt met CV dan krijgen we gemakkelijk wel weer hoofdpijn. En wij vinden de warmte warmer. Als de temperatuur hetzelfde aangeeft dan voelt het bij ons warmer aan.

IMG_3310

Bij het consultatie bureau werd ons direct gevraagd of we er een veiligheidshekje om de kachel konden zetten in verband met Jenthe. Zij was toen net geboren en het zou niet lang duren voordat ze door het huis zou gaan bewegen. Wij hebben dit direct afgekapt. Vanaf dat zij in ons leven is leert ze het allemaal zelf. Voor ons zou het betekenen dat als wij een hekje zouden plaatsen, wij ook gingen vertrouwen op dat het hekje haar tegen houdt en ze niet leert dat de kachel heet is. Op het moment dat er iets gebeurt met het hekje vonden wij dat de gevaren dan groter zou zijn omdat ze nooit heeft geleerd er op te letten. Ze mocht van ons nooit op de tegels komen. Een keer heeft zij met haar onder armpje eraan gezetten en kreeg ze een lichte rode vlek. Er was niks aan de hand en ze heeft er nooit meer aangezeten toen hij warm is. De tweede keer dat de hele zomer de kachel had uitgestaan had ik het wel even benauwd. Ze had de hele zomer aan de kachel gezetten en terwijl ze er elke keer af moest blijven! Maar niks geen problemen. Toen de kachel in de herfst weer aan stond bleef Jenthe er weer netjes vanaf. Ze had precies door wanneer hij aan stond en er dus niet aan mocht komen.

b0093ee7-e0ad-4537-9df8-8518208c3acc-e1565555652314.jpg

Wij willen niet meer anders! Als ik Jenthe en Martin ’s ochtends voor de kachel zie zitten te wachten tot hij warm wordt kan ik smelten van liefde en genot.

Dikke kus Lieneke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: