Wat voor speelgoed kies je?!

Misschien denkt niet iedereen hierover na. Ik had dat eigenlijk ook niet echt gedaan totdat de Huismuts (blogger/vlogger) er een vlog over maakte. Grappig hoe zoiets je dan aan het denken zet over wat jij je kind wil bieden.

Dus wat wou ik/wij voor ons kind?! Ik wist wel al dat ik zou willen dat ze niet de hele tijd achter een beeldscherm zou zitten. Gelukkig was Martin het hierover met mij eens. Liever gitzwart van de modder dan uren tv kijken! Ik ben ook graag buiten. Ook al wel vind ik het wel lastig om nu met haar naar buiten te gaan, buiten het wandelen om kun je natuurlijk nog niet zoveel. Helemaal met het koudere weer van het moment! Van het zomer hebben we wel wat fijne uurtjes op het gras door gebracht.

IMG_7717

Wij willen graag dat ze zelf leert door te doen, te ontdekken en zelf dingen oplost. Ze mag leren uit boeken maar wij hopen dat ze ook praktische ervaringen op doet. Leren om iets moois te maken of om iets te maken wat kapot is. Wij hebben dan misschien een meisje maar ik denk dat zij net zo vaak een gereedschap in haar handen zal hebben als een pop. Voor nu in huis heeft ze alleen speelgoed waar geen automatisch geluid uit komt. Op één bal na dan. Voor de rest heeft ze knuffels, doekjes, stoffen bal en blokken. Oh en boeken niet te vergeten. Ook staat de televisie niet echt aan. En dat is prima. Ze vermaakt zich goed en haar ontwikkeling gaat ook als een speer!

Ook ben ik van mening dat verveling helemaal niet verkeerd is. Hierdoor kan ze zelf nadenken over wat ze gaat doen of wat ze heeft gedaan. Het verwerken van prikkels en het gebruiken van fantasie om iets te kunnen doen. Zo gaat ze hopelijk ook al haar zintuigen gebruiken.

IMG_7814

De pedagogische redenering van Emmi Pikler vind ik wel heel mooi. Ze hoeft niet alles aangeboden te krijgen.
Citaat:
“Een kind dat iets bereikt door zelfstandig te experimenteren verwerft een heel andere kennis, dan een kind dat een kant en klare oplossing krijgt aangeboden.” Emmi Pikler.

Voor op latere leeftijd vind ik het speelgoed van Ostheimer heel erg leuk. Het is gewoon houten speelgoed, gevormd en geverfd. In allerlei dieren, mensen, bomen en ook thema’s.

IMG_7927.JPG

Hierdoor moet ze haar fantasie gaan gebruiken. Uit fantasie komt belevenis voort maar ook een goede manier om oplossingen te bedenken. En hoe je het nou went of keert in het latere leven komen er meer als genoeg problemen op je pad die je vaak zelf moet zien op te lossen.

Hopende dat ze altijd op haar fantasie kan terugvallen om haar problemen te kunnen oplossen.

Dikke kus Lieneke

Eén reactie op “Wat voor speelgoed kies je?!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: