Een halve koe kopen…!?

Als je de titel leest dan denk je..Jij bent gek?! Maar nee het is echt waar. Één keer per jaar gaan mama en ik naar de slager. Voor dat wij komen wordt de koe geslacht omdat je daar niet bij aanwezig mag zijn. Maar voor onze neus wordt een koe uitgebeend en die verpakken wij zelf. Dan als we thuis komen alles de vriezer in.

Samen delen wij dus een koe.

Een kennis van ons organiseert elk jaar dat wij vlees mogen halen. Zij regelt de koeien, de slacht en de slagers die de koe uitbenen.
Ik vind het mooi om te zien waar mijn vlees vandaan komt. Het is dan niet biologisch maar ik weet wel dat er geen andere middelen aan zijn toegevoegd.
Geen water om het gewicht te verhogen, geen gekke zouten of E-middelen. Ik weet waar het vandaan komt. Er wordt ook geen vlees misbruikt. Wij eten alles van het hele dier op.

Nou ja alles…. Het enige wat wij niet eten is lever en tong. Maar ook dit wordt gewoon opgegeten namelijk door mijn ouders en opa. Mijn ouders eten namelijk graag lever en mijn opa is gek op tong. Als ik eraan denk kriebelt het al maar ja zo lust iedereen wat anders. Gelukkig! Oh en de honden hebben botten mee gekregen.

Wij moesten er om 10uur zijn. Dit keer zijn wij met ons drieën heen geweest. Jenthe is namelijk ook mee geweest. Ik had de draagdoek bij me en we gingen ons wel reden. Dat hebben we ook zeker gedaan. Eerst nog even bij oma op de arm gekeken naar wat de mannen deden. En toen wij aan de slag moesten heb ik haar in de draagdoek gedaan. Daar heeft ze heerlijk de hele poos ingezetten en zelfs nog even geslapen.

Aan het einde zijn wij goed bezakt naar huis gegaan! Gehakt, entrecote, bieflap, biefstuk, braadlap, rosbief, riblappen, schenkels en ik heb ook nog een runderrollade laten maken. Heerlijk!
Uiteindelijk maken wij er van alles lekkers mee. Zoals draadjesvlees van de braadlappen en het vlees wat hier van over blijft maak ik saucijzenbroodjes.

IMG_7673

Ik heb dit keer de helft van het gehakt gewoon in grote zakken gedaan en thuis heb ik die direct gemengd met hamburger kruiden.

Daarna 70 gram afgewogen en aangestampt tot hamburgers. Nou hoeven we niet eerst gehakt te laden ontdooien en daarna er pas kruiden in te doen maar gewoon direct hamburgers uit de vriezer halen.

En als we een keer zin hebben in een lekker soepje dan haal ik de schenkels uit de vriezer en trek ik er bouillon van. Heerlijk!

Nou kunnen we weer even een poosje vooruit met ons rundvlees. Binnenkort willen we ook nog een deel van een varken kopen. Wij eten niet zo heel veel varkensvlees maar toch is dat ook wel eens lekker.

Hoe doen jullie het met jullie vlees? Haal je alles uit de winkel of haal je het nog bij de slager? Koop je het dan in een grote partij of haal je op wat je moet hebben?

Dikke kus Lieneke

 

4 Reacties op “Een halve koe kopen…!?”

  1. Wij kopen inderdaad ook altijd een halve koe! Het is zo makkelijk en je hebt eigenlijk altijd vlees in huis! Afgelopen jaar hebben wij ook voor het eerst een half varken gekocht en dat beviel ook echt super goed!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: