Borstvoeding

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen voorkeur en dat is natuurlijk allemaal goed. Maar ik ben altijd al van de natuurlijke manieren geweest. Bevallen, voeden, ik doe het het liefste allemaal op eigen oerkrachten! (ook al wel is dat met de bevalling niet gelukt)
En trouwens er is niks zo gemakkelijk dan tiet bloot en hoppa eten hahaha.

Eerst even dit, ik heb altijd al geweten dat ik graag borstvoeding wou geven. Nou is het natuurlijk altijd nog de vraag of dat wel wil. Jouw lichaam moet het kunnen maar ook je kind moet het kunnen.
Toen ik de operatie kamer uit kwam had ik geen schort meer aan omdat die onder het bloed zat. Jenthe was bij mij op mijn borst gelegd en daar de deken overheen en zo gingen wij terug naar de afdeling. Op het moment dat de OK deuren achter ons dicht gingen deed ik de deken iets omhoog en draaide ik het hoofdje van Jenthe naar mijn borst en zij hapte meteen aan en dronk! De verpleegster die bij mijn hoofd liep, stopte direct het bed om te kijken of alles goed ging. Maar ze deed al gauw de deken weer naar beneden en zei: oh dat gaat geweldig, we kunnen verder. Dus Jenthe heeft de eerste voeding gehad van de OK naar de afdeling hahaha.

Van een kennis van ons heb ik een kolf apparaat over kunnen nemen. Ik wou namelijk eigenlijk direct een kolf in huis hebben maar ja als je niet weet of de borstvoeding gaat lukken is het zonde om er een paar 100 euro voor uit te geven.
Maar begrijp me niet verkeerd ik vind het een geweldig apparaat! Ik merk wel dat hij zonder stroom wat minder hard pompt.

(Jup inclusief melk hahaha, was net klaar met pompen en dacht maak direct maar foto)

Toen ik voor de eerste keer pompte (let op tepels al kapot omdat Jenthe zo’n harde zuigkracht heeft) had ik hem op de zachtste stand staan en vond ik het nog heel gevoelig. Nu heb ik het gevoel dat de pomp soms nog wel wat harder mag pompen.

Al die tijd in het ziekenhuis ging het heel goed met de borstvoeding. De stuwing was natuurlijk nog niet gekomen maar ze dronk heel goed. Te goed eigenlijk want binnen 24 uur had ik al kloven. Ik had zoiets van doorzetten want je weet dat het in het begin het toch wel pijnlijk gaat zijn. Je tepels moeten er aan wennen en harder worden. Jenthe is wel zo’n 7% afgevallen. De laatste ochtend was ze toch wel weer 10 gram gegroeid dus mochten we naar huis.

IMG_5760.JPG

Eenmaal thuis begon Jenthe goed aan te komen. Mijn stuwing kwam daar ook op gang. Man wat een vervelend gevoel is dat zeg. Je mag geen melk kolven want dan ga je nog meer produceren maar je borsten staan zo gigantisch op spanning, dat je het toch wel heel graag wil!

Van te voren had ik al zoogcompressen gekocht net zoals voedingsbh’s. Ik heb gekozen voor wasbare zoogcompressen omdat mij het minder vervelend leek. Het is natuurlijk wel zo dat het wat meer werk is qua wassen maar dat had ik er voor over. En met een baby krijg je toch meer was, VEEEEEL meer was.

IMG_5749

Toch ging mijn borstvoeding zo goed, dat ik alsnog te veel had. Als ik Jenthe aan het voeden was en ik haar links dan had ik een gigantische natte vlek rechts. Niet echt handig! Dus eerst ging ik dit oplossen met extra doeken bij mijn BH in. Maar dit vond ik toch eigenlijk wel zonde.

Totdat ik de lekschalen tegen kwam! Deze deed ik aan de andere borst terwijl ik Jenthe voedde. GE-WEL-DIG! Want hiermee kon ik toch bij elke voeding zo’n 50 milliliter opvangen.

Ik geen last meer van natte plekken in mijn shirt of doeken om het op te vangen. En ik deed dit melk in een flesje en dat gooi ik dan weer in de vriezer.

Trouwens daarover gesproken, ik weet dat er allemaal speciale opvang zakjes zijn voor in de vriezer etc. maar ik gebruik gewoon ijsblok zakjes. Die vul ik dus met melk en die gaan de vriezer in. Een ijsblokje is ongeveer 15 milliliter, dus zo kun je altijd aanpassen hoeveel milliliter je er uit haalt.

Jenthe bleef gigantisch spugen na elke voeding. Dus we vroegen ons elke keer af waar het nou van kwam. Misschien maagklepje die niet goed genoeg functioneert, te druk na de voeding (mevrouw is nogal actief hahaha) maar we kwamen er niet achter.
Totdat we een keer bij het consultatie bureau kwamen en ze vroeg over het spugen en de voedingen. Zij vroeg of Jenthe misschien te veel binnen kreeg. Aangezien mijn borsten al 50 milliliter uitlekten en zij daarna wel verzadigd was. Kon ik me voorstellen dat ik dus gewoon veel te veel melk had.

Ik heb geprobeerd dit te temperen. Wat gedeeltelijk gelukt is! Ik heb nog te veel want ze spuugt nog steeds wel maar lang niet meer zoveel als ervoor.
Nou ben ik heel blij dat ik te veel heb want mijn oma had helemaal niks en mijn moeder had bij mij na 6 week ineens niks meer. Jenthe is nu 3 maand en we gaan nog steeds lekker door.

Hoe ging het bij jullie? Wat zijn jullie ervaringen, de leuke en niet leuke?

Dikke kus Lieneke

3 Reacties op “Borstvoeding”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: